Smslånföretag får inte erbjuda “Gratis SMS-lån”

I början av 2013 gjorde Konsumentverket ett uttalande gällande marknadsföring av SMS-lån. Konsumentverket varnade nämligen 11 olika smslångivare som vid tidpunkten marknadsförde sina olika lånerbjudanden med ord som ”gratis” eller ”kostnadsfritt”. De flesta av de varnade företagen accepterade varningen, och tog kort därpå bort dessa ord ur sin marknadsföring.

Får inte kalla lån gratis

Maria Grunditz som är jurist  på konsumentverket och expert i frågor likt denna berättade i en intervju med Sveriges Radio (länk till artikeln) att de flesta SMS-företagen var villiga att ta bort den typen av marknadsföring, men att konsumentverket vid intervjutillfället inte visste vad företagen skulle använda för substitut till den förbjudna marknadsföringen.

Vid tidpunkten för intervjun så hade 9 av de 11 varnade företagen svarat på kravet och accepterat de nya reglerna för smslån. Två av de varnade företagen hade vid tidpunkten inte svarat alls, och enligt Sveriges Radio kommer konsumentverket agera mot de smslånföretag som fortsätter att använda denna typ av marknadsföring.

Konsumentverket har möjlighet att straffa smslånföretag med böter

Maria Grunditz berättade för sverigesradio.se att konsumentverket har möjlighet att driva ärenden likt dessa i marknadsdomstol men att konsumentverket endast brukar göra det i vissa fall, och då som en sista utväg. Istället försöker konsumentverket prata med bolagen för att på så sätt få dem att ändra sig. Om företagen ändå vägrar, och fortsätter att använda uttryck som ”gratis smslån” i sin marknadsföring så har konsumentverket möjlighet att utfärda förbudsföreläggande, vilket enligt marknadsföringslagen betyder att konsumentverket kan förbjuda företagare vid vite att marknadsföra varor och tjänster på sätt som strider mot god affärssed.

Konsumentverket motiverade sina varningar enligt följande: Trots att ett sms-lån kan vara fritt från avgifter och ränta så kan man ändå inte marknadsföra smslånet som gratis. Detta beror på att kunderna givetvis är tvungna att betala tillbaka de pengar som de vid lånetillfället lånade, och därför menar konsumentverket att det inte är gratis. Smslånföretagen ska inte kunna locka kunder genom att använda vilseledande marknadsföring och ord som ”gratis smslån”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *