Låna eller belåna och vad är skillnaden?

När det är tomt i kassan och man inte har tid att vänta på nästa löning är lån ofta det enda alternativ som finns. Men ska man låna eller belåna? Och vad är skillnaden?

Huslån

Att belåna något betyder att man har en säkerhet som banken eller låneföretaget kan luta sig mot. Ett klassiskt exempel är om man köper ett hus eller en bostadsrätt. I detta fall har lånegivaren huset som säkerhet. Skulle man mot förmodan inte kunna betala tillbaka kommer kronofogden att kräva in huset och sälja det på exekutiv auktion. Pengar går sedan tillbaka till långivaren.

När man lånar till bil är även bilen en viss säkerhet men då en bil faller mycket snabbt i värde värderas denna säkerhet inte lika ”säker” som ett hus. Med andra ord måste detta kompenseras av långivaren vilket syns i högre ränta. Den lägsta räntan fås alltså om man kan belåna något med hög säkerhet. Ett hus faller knappast snabbt i värde – snarare tvärtom.

Ett annat sätt att belåna är att gå till en pantbank. Det kan man göra med saker som har ett lite högre värde (minst några tusenlappar) och få ett relativt bra lån. Det krävs däremot att saken hämtas ut inom ett visst datum eftersom den annars tillfaller pantbanken och de har då rätt att sälja den för att få in sina pengar. Med andra ord har de en stor säkerhet. De behöver inte kräva in pengarna om personen inte kommer och betalar. De behöver inte anlita kronofogden eftersom de redan har det värdefulla föremålet. Det gör också att räntan är ganska låg.

För de som inte har något att belåna är ett privatlån det enda alternativet. Det är ett lån som kan tas utan säkerhet och man får då en ränta på mellan 5-10% beroende på lite hur man värderas av lånebolaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *