Snabblån

Snabblån (ibland kallat SMSlån) är en slags kredit som går ut på att den som vill, snabbt kan låna en mindre summa pengar. Lånet sker oftast via ett mobiltelefonabonnemang och kommunikation med kreditföretaget via SMS. Det händer ofta att benämningen SMS-lån används även när någon lånar direkt via långivarens webbplats med hjälp av e-legitimation. Typiskt för dessa lån är att låntagaren kan få det lånade beloppet insatt på kort tid och att kredittiden är 30-90 dagar.

Lån på 1000 till 5000 kronor

De summor det rör sig om när det gäller snabblån / SMS lån brukar ligga på mellan 1000 och upp till 5000 kronor. Pengarna lånas oftast endast under en månad. Vanligt är att SMS-lånen anges vara ”räntefria” eller ha en mycket låg ränta, men att avgifter på ett antal hundra kronor tas ut för varje lån. Det är storleken på de avgifterna som gör att SMS-lånen har en hög effektiv ränta.

Kräver inget särskilt tillstånd

För att få bedriva denna typ av utlåningsverksamhet i Sverige krävs endast att företaget gör en registrering till Finansinspektionen, utöver detta krävs inget särskilt tillstånd. Konsumentverket är den myndighet som ska utöva tillsyn över snabblåneföretagen. Snabblånen började etableras 2006 i Sverige. Utbetalningen av de lånade pengarna kunde under 2006 och 2007 ofta ske inom en kvart efter att man ansökt om lånet. Sedan 2008 sker utbetalningen ofta dagen efter på grund av att strängare regler infördes.

Kritiserade lån

Snabblån har ofta förekommit i media och många har varit kritiska till denna typ av lån medan andra hävdar att den som lånar måste ta eget ansvar för sin ekonomi och att du själv väljer om du vill nyttja ett snabblån. En annan vinkling som framförts av kritiker är att man anser att snabblån ofta marknadsförs mot de som redan har det tufft ekonomiskt.